Leasing eller billån?

Du känner nybilsdoften och vet att med en liten signatur kan bilen vara din. Säljaren frågar hur du tänkt betala. Vi har en väldigt förmånlig privatleasing! Det kan vara svårt att avgöra om du ska välja leasing eller billån eftersom det kan variera beroende på din ekonomiska situation och dina preferenser. Därför har vi tagit fram några saker du kan tänka på när du väljer mellan leasing och billån: Vi har jämfört villkor på www.leaseplan.com som jobbar med olika former av leasing och www.swefinans.se som jämför villkor för billån och privatlån hos över 40 långivare.

Att tänka på när du väljer mellan leasing och billån

Kostnad: Leasing kan vara billigare än billån i månadskostnad, eftersom du bara betalar för användningen av bilen och inte för bilen själv. Billån kan vara dyrare i månadskostnad, men du kan äga bilen när lånet är betalt.

Flexibilitet: Leasing kan vara mer flexibelt än billån eftersom du kan byta bil oftare. Med billån äger du bilen och kan behålla den så länge du vill.

Ränta: Räntan på leasing och billån kan variera. Det kan vara bra att jämföra räntorna hos olika långivare för att se vilken som har den lägsta räntan.

Skatter: Skatter på leasing och billån kan variera. Det kan vara bra att undersöka vilka skatter som gäller för leasing och billån för att se vilken som är mest förmånlig för dig.

Det kan vara en bra idé att prata med en rådgivare på en bank eller en långivare för att få hjälp att välja mellan leasing och billån. De kan hjälpa dig att titta på din ekonomiska situation och dina behov och hitta det alternativ som passar dig bäst.

Det finns alltså flera positiva egenskaper för båda alternativen. Så om vi ska försöka göra det enklare att ta ett beslut så läs vilka negativa egenskaper en leasing kan innebära.

Några negativa egenskaper med privatleasing:

  1. Du äger inte bilen: Med leasing äger du inte bilen, utan du bara betalar för att få använda den. Detta kan vara en nackdel om du vill ha kontroll över bilen och göra ändringar eller förbättringar på den.
  2. Kostnad: Leasing kan vara dyrare över tid än att köpa en bil och betala av på ett billån. Detta eftersom du bara betalar för användningen av bilen och inte för bilen själv.
  3. Begränsningar: Med leasing kan du vara begränsad till hur du använder bilen, till exempel hur många mil du får köra per år eller om du får göra ändringar på bilen.
  4. Skatter: Skatter på leasing kan variera, och det kan vara dyrare att leasa en bil än att köpa en bil och betala av på ett billån.

Det är viktigt att tänka på att leasing inte passar alla, och att det kan vara dyrare över tid än att köpa en bil och betala av på ett billån. Du bör tänka igenom om leasing är det rätta valet för dig och jämföra det med andra alternativ, till exempel billån.

Jämför villkor vid privatleasing och billån

Några negativa egenskaper med privatlån:

  1. Ränta: Räntan på privatlån kan vara högre än räntan på andra typer av lån, såsom bolån eller billån. Detta kan göra att det blir dyrt att låna pengar genom ett privatlån. Man ska komma ihåg att även privatleasing påverkas av marknadsräntan.
  2. Krav på inkomst: Många långivare har krav på din inkomst för att du ska få ett privatlån. Om du har en låg inkomst kan det därför vara svårt att få ett privatlån.
  3. Kreditvärdighet: Din kreditvärdighet kan påverka om du får ett privatlån och vilken ränta du får. Om du har en dålig kreditvärdighet kan det vara svårt att få ett privatlån, eller så kan du få en högre ränta.
  4. Återbetalning: Du måste återbetala lånet med ränta, så det är viktigt att du har råd att betala tillbaka lånet. Om du inte kan återbetala lånet kan du få problem med att få lån i framtiden och kan även få betalningsanmärkningar.

Det är viktigt att tänka på att ett privatlån inte passar alla, och att det kan vara dyrare över tid än andra lån. Du bör tänka igenom om ett privatlån är det rätta valet för dig och jämföra det med andra alternativ.

Betydligt mer att hålla reda på som leasingkund

Slutligen ska det läggas till att du har betydligt fler åtaganden som leasingkund även om det också medför flexibilitet. När leasingperioden är över har leasingföretaget rätt att ta ut avgifter för.

  1. Onaturligt slitage ( kan bli väldigt dyrt, inget ovanligt med 20-40 000kr )
  2. Övermil. Har du kört fler mil än vad kontraktet säger kan du få betala för milen du kört för mycket. Har du kört flera tusen mil mer än vad du får så kan det kosta många tusenlappar. Försäkringen gäller kanske inte heller samt serviceavtalet gäller inte.

Läs också: El populäraste drivmedlet bland tjänstebilsförarna