Hela Sverige laddar uppmärksammar Elbilens dag

På fredag, den 9 september, firas Elbilens dag i Sverige. Elbilens dag är en del av den internationella dagen World EV Day med aktiviteter runt om i hela världen. I Sverige uppmärksammas dagen av projektet Hela Sverige laddar där Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare deltar.

Det finns ett stort och växande intresse för laddbara fordon i hela Sverige. De kommunala energi- och klimatrådgivarna ger såväl allmänhet som föreningar och företag möjligheten att öka sin kunskap för att kunna ta rätt beslut kring elfordon och laddinfrastruktur, säger Gustaf Wiklund, projektledare för Hela Sverige laddar.

Det är vanligt att energi- och klimatrådgivare genomför events, utställningar och håller informationsträffar för allmänheten. Rådgivningen är oberoende och kostnadsfri. På Elbilens dag anordnas aktiviteter i bland annat Hudiksvall och Kiruna.

Vi kommer att hålla till i centrala Hudiksvall mitt i lunchruschen. De lokala bilhandlarna ställer upp med 10-15 bilar som nyfikna hudiksvallsbor kan komma att titta på. Det här är första gången vi gör denna aktivitet men hoppas att det kommer bli av årligen, säger Stina Modig, Energi- och klimatrådgivare i Hudiksvalls kommun.

Vi har bjudit in lokala bilhandlare och kommer hålla till utanför Utrustningshallen i Kiruna. Bilhandlarna är på tårna och tycker det här är ett jättebra initiativ, jag tror det kommer vara 10-15 olika bilar som man kan titta på och provköra under dagen, säger Peter Palo, kommunal energirådgivare i Kiruna.

Hela Sverige laddar är ett nationellt projekt som riktar sig till Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare. Projektet ska stötta rådgivarna så att de kan hjälpa målgrupperna bostadsrättsföreningar, små- och medelstora företag och privatpersoner som är intresserade av laddinfrastruktur för sitt elfordon.

Hela Sverige laddar finansieras av Energimyndigheten och projektleds av Energikontoret Skåne.